HungarianEnglish

Publications

Gitár világ: interjú Alexa Sándorral
Alexa Sándor

A következő beszélgetésben megismerkedhetünk az Alexa gitárok készítőjével,  Alexa Sándorral! Jó tanácsként mondanám, nézzétek meg a gitárokról készült képeket a galériában!

Sándor, beszélnél róla, hogy vezetett az utad, a gitárkészítés irányába?

Azt hiszem nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom, hogy közel 30 éve gitározom. A kezdeteknél, az akkori piaci viszonyoknak, megfelelően, ezen a területen is csak a KGST termékek voltak könnyen elérhetők a korombelieknek. Viszont azok a legjobb értelemben véve sem elégítették ki „szerény igényeinket" a zene területén sem. A hozzám hasonló ügyes kezűekkel állandóan barkácsoltunk. Erősítőket, hangfalakat, keverőpultot, mindenféle jó zajos gitár effekteket. Állandó lázban és munkában voltunk az aktív zenélésen kívül is. Talán innen indult a dolog. A mai napig is őrzöm a legelső általam készített gitárról készült képet.
Bővebben ...

Gitár világ: A Superstrato Alexa Sándortól
Superstrato
A Gitarvilag.hu oldalain már olvashattatok Alexa Sándorról. Gitárkészítés mesterfokon. Sándor 14 kora óta foglalkozik a hangszerrel, és amellett hogy készíti is őket kiváló gitárost ismerhettünk meg benne. Saját maga teszteli a gitárjait, és a képen látható hangszer pedig saját használatra készült. A riportban hallható hangmintákat is saját kezüleg játszotta fel. Lássuk!
A gitár jellemző méreteiben a kényelmi szempontok voltak meghatározók, alakjában-, díszítéseiben-, színében esztétikai megérzéseimre hagyatkoztam. Konstrukciós kialakításában, anyagok-, szerelékek kiválasztásában pedig a kívánt hang megalkotása játszott döntő szerepet. A test tömör mahagóniból, domborított habos jávor fedlapból készült, viszonylag „vaskos", robosztus, ám formáját tekintve mégis kecses kivitelben. A nyak egyetlen darab, - anyaga szintén mahagóni - fából lett kifaragva, macassar ében fogólappal, mely ún. set-through illesztéssel (tremolóig beengedve), került beépítésre a testbe. A nyakrögzítésnél én a ragasztásos módszert preferálom, mivel az ilyen típusú megoldásoknál „jobban egyben érzem a gitárt", a rezgési tulajdonságai jobbak, a hanghullámok nem törnek meg oly mértékben, mint a lazább illesztésű csavaros kötéseknél. Nem beszélve a játszhatósági szempontokról: a legfelső fekvésekhez való hozzáférés lényegesen jobb, ui. az ilyen megoldásoknál nem kell külön részt hagyni, úgynevezett nyúlványt a nyak-test illesztésnek.
Bővebben ...

Gitár világ: Mandl Gábor, és az Alexa 7 húros
Mandl Gábor
Gábor egy ALEXA 7 húros gitár tulajdonosa. Arra kértem, hogy ossza meg velünk tapasztalatait a hangszerről.

Üdvözöllek a Gitárvilág.hu oldalon és köszönöm, hogy időt szakítasz ránk. Gábor kit tisztelhetünk benned?

Üdvözlet és köszönöm a megkeresést. Egy zene és gitárkedvelő egyén vagyok. Tizenhat éves korom óta napi szinten gitározom. Emellett érdekel sok zenével kapcsolatos folyamat is, legyen az felvétel, keverés vagy akár zeneszerzés.

Sokunkban felvetődhet a kérdés, miért jó nekünk egy 7 húros gitár?
Bővebben ...